Sisältö

 

IELTS (International English Language Testing System) on kansainvälinen englanninkielen tasokoe. Testistä on kaksi eri variaatiota, Academic (Akateeminen) ja General Training (Yleinen harjoittelu). Tämä päivitys paneutuu akateemiseen versioon, joka on tarkoitettu pääasiassa englanninkielisiin yliopistoihin kolmatta astetta opiskelemaan hakeutuville opiskelijoille.

Testin suorittaminen riittävän korkein arvosanoin on useiden yliopistojen vaatimuslistalla, varsinkin jos hakija ei ole aiemmin opiskellut aineita englanninkielellä taikka saanut huippuarvosanaa englannin ylioppilaskirjoituksista. Ylioppilaskirjoituksissa ei testata laisinkaan opiskelijan puhetaitoja englanninkielellä, minkä vuoksi jotkin yliopistot (kuten Trinity College Dublin Irlannissa) vaativat testin suorittamista jo ennen hakemuksen käsittelyä. Yli 6000 organisaatiota hyväksyy IELTS-testin englanninkielen pätevyyden osoituksena (voit etsiä näitä organisaatioita täältä).

IELTS ei kuitenkaan aina ole pakollinen ulkomaisiin yliopistoihin haettaessa. Esimerkiksi Britanniaan haettaessa (UCASin kautta) nyrkkisääntönä on, että hakija lähettää ensin hakemuksensa yliopistoille ja vasta yliopistojen sitä erikseen vaatiessa suorittaa IELTS-testin. Joillekin yliopistoille riittää L tai E englannin YO-kirjoituksista tai aikaisempi opiskelu kansainvälisessä lukiossa.

IELTS-testistä yleisesti

Testi muodostuu neljästä osasta:

  1. Kuullun ymmärtäminen (30 min + 10 minuuttia vastausten siirtämiseen)
  2. Luetun ymmärtäminen (60 min)
  3. Kirjoittaminen (60 min)
  4. Puhuminen (11-14 min, riippuen puhevuorojesi pituudesta)

Joskus FINNBRIT pyytää kokeen suorittajia hoitamaan puhetestin alta pois ennen varsinaista koepäivää. Näin kävi esimerkiksi minulle: puheosio pidettiin perjantaiaamuna ja kokeen muut osat lauantaina. Uskoisin sen aina olevan etu, jos osiot saa suorittaa eri aikoihin, sillä koe on tolkuttoman raskas. Kaikki osiot vaativat tiukkaa keskittymistä ja vaikka kolmessa ensimmäisessä osiossa kuluu vain hieman alle kolme tuntia, on kokelas varmasti uupunut jo niiden jälkeen – ilman puhetestiäkin.

IELTS, arvostelutaulukkoJokainen osio pisteytetään erikseen asteikolla 0-9 ja kokelaalle lasketaan lisäksi kaikkien osioiden keskiarvo (”Band”). Yliopistot vaativat yleensä vähintään kutosen keskiarvoa ja jokaisesta osioista tulisi saada arvosanaksi vähintään 6. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka keskiarvosi olisi esimerkiksi 7 (arvosanat 9 +5 +7 +7), läpäisisit ensimmäisen, mutta et toista vaatimusta (kaikista arvosanaksi vähintään 6).

 


 

 

Kuullun ymmärtäminen..

..kestää 30 minuuttia, jonka jälkeen kokelaalla on 10 minuuttia aikaa siirtää vastauksensa koepaperilta vastauspaperille. Vastaukset tulisi siis ensin merkitä vauhdilla koepaperiin ja siirtää vasta myöhemmin vastauspaperille, koska tämä säästää hurjasti aikaa ja 10 minuuttia riittää varmasti vastausten siirtelyyn.

Kuullun ymmärtämisestä jäi päällimmäisenä mieleen hurja tahti, jolla testin läpi edetään. Kysymyksiä on 40 kappaletta ja vastaukset haetaan neljästä erilaisesta keskustelusta/luennosta/haastattelusta. Jokainen äänite kuullaan ainoastaan kerran. Tämä oli varmasti selvin ero englanninkielen ylioppilaskirjoituksiin nähden, jossa äänitteet kuullaan usein kahteen kertaan. Keskittyminen IELTS-testin kuunteluosiossa täytyy olla raudanlujaa, jos haluaa pysyä kelkassa mukana.

Tehtävänä voi olla esimerkiksi

  • täyttötehtäviä (1-3 sanaa tai numeroa per vastaus)
  • tekstiin perustuvia monivalintoja
  • asioiden yhdistelyä kuulemasi perusteella (”Tulisiko sinun ottaa yhteyttä henkilöön A, B vai C tilanteessa X”)

Luetun ymmärtämisen..

..koin kokeen helpoimmaksi osioksi. IELTS-testin akateemisessa versiossa luettavana on kolme tieteellistä tesktinpätkää, jotka on kerätty sanomalehdistä, tietokirjoista, aikakauslehdistä jne. Jokaisen artikkelin ja niihin liitettyjen tehtävien parissa tulisi viettää noin 20 minuuttia ja kysymyksiä on jälleen 40 kappaletta. Aikaa vastaamiseen on 60 minuuttia eikä ainakaan omalla kohdallani ajanpuute muodostunut ongelmaksi samalla tavalla kuin luetun ymmärtämisessä.

Tehtävänä voi olla esimerkiksi

  • otsikoiden yhdistelyä niihin sopiviin teksteihin
  • vastailua tekstiin perustuviin väittämiin (Tosi / epätosi / tietoa ei löydy tekstistä)
  • tekstiin perustuvia monivalintoja
  • täyttötehtäviä (1-3 sanaa per vastaus)

Kirjoittaminen..

..koostuu kahdesta tehtävästä:

  1. Taulukon, graafin tai muun kaavion esittelystä (150+ sanaa)
  2. Esseestä, joka perustuu annettuun aiheeseen/väittämään (250+ sanaa)

Ensimmäiseen tehtävään tulisi käyttää noin 20 minuuttia ja kyse on todellakin sinulle annetun kaavion esittelystä. Tarkoituksena ei ole kirjoittaa analyysia kaavion eri tilastojen yhteyksistä tai ennusteita niiden tulevista vaikutuksista, vaan yksinkertaisesti kertoa lukijalle, mitä tarjottu kaavio esittää ja mitä se kertoo.

Toisessa osiossa ajatuksesi, mielipiteesi ja päätelmäsi saavat olla vapaampia. Sinun tulee ottaa kantaa annettuun mielipiteeseen tai väittämään sekä tukea näitä väittämiä omilla tiedoillasi ja kokemuksillasi. Aikaa toiseen osioon tulisi käyttää noin 40 minuuttia.

Molemmissa osioissa vaaditun sanamäärän (150 ja 250) alle jääminen tarkoittaa varmaa pisteiden vähennystä. Myöskään liian pitkää tekstiä ei katsota hyvällä. Kokelaan tulisi tähdätä noin 170-190 sanaan ensimmäisessä ja 270-290 sanaan toisessa osiossa.

Puheosio..

..on varmasti koko IELTS-testin jännittävin osuus. Kokelas pyrkii keskustelemaan kokeen vastaanottajan kanssa noin 11-14 minuuttia sujuvasti, selvällä englanninkielellä ja hyvin artikuloiden. Osiossa on helppo mennä lukkoon liiallisen jännittämisen tai liian vähäisen valmistumisen johdosta.

Puheosio muodostuu kolmesta osasta:

  1. Esittely (4-5min)

Kokeen vastaanottaja esittelee itsensä ja tarkastaa henkilöllisyytesi. Vastaanottaja kyselee sinulle tutuista aiheista, kuten perheestä, työstä ja vapaa-ajan askareistasi. Esittelyosion tarkoituksena on myös rentouttaa sinua ja auttaa sinua puhumaan luonnollisesti – tosin joillakin tämä kyselyrumba kuuleman mukaan vain pahentaa jännitystä.

  1. Puhe (1min + 1-2min)

Vastaanottaja antaa sinulle tehtäväkortin, jossa esitetään mielipide, kysymys tai muu aihe, josta sinun tulisi puhua tauotta 1-2 minuutin ajan. Saat minuutin aikaa valmistella puhetta; vastaanottaja antaa sinulle kynän ja paperia muistiinpanoja varten.

  1.  Aiheeseen syventyminen (4-5min)

Vastaanottaja esittää sinulle kysymyksiä, jotka liittyvät osiossa 2 annettuun aiheeseen. Sinulle annetaan siis mahdollisuus syventyä aiheeseen keskustelun kautta. Jatkokysymykset voivat kuitenkin siirtyä muihinkin aiheisiin, jos vastaanottaja kokee tämän parhaaksi keskustelun jatkumiselle.

Testiin valmistautuminen

IELTS testaa englanninkielen pätevyytesi kokonaisvaltaisesti ja saadut arvosanat sekä keskiarvo kuvastavat mielestäni todella hyvin senhetkistä taitotasoasi. Jos siis tiedät olevasi kehno englannissa ja haluaisit saada todella hyvät arvosanat, on valmistautuminen aloitettava hyvissä ajoin, useita kuukausia ennen koetta. Toisaalta, jos tiedät olevasi omaavasi tason, jolla saavutetaan 7 keskiarvo (eli olet mahdollisesti käynyt englanninkielistä koulua tai viettänyt vaihtovuoden englanninkielisessä maassa), ei IELTS-testiin valmistautumiseen kannata tuhlata liikaa voimavaroja. Sanoisin, että hieman keskivertoa paremmilla englanninkielen taidoilla saavuttaa suhteellisen helposti keskiarvon 7, eli kokelas on tällöin ”Good user”.

Tässä muutama käytännön asia, joilla voit kartuttaa eri osaamisalueitasi ja joihin sinun tulisi tarttua heti tämän blogipäivityksen luettuasi:

  1. Osta (tai kuukausitilaa!) englanninkielisiä aikakaus-, sanoma- ja viikkolehtiä. Lue esimerkiksi Helsingin Sanomien sijasta Harvard Business Review -lehteä (voit kuukausitilata sen täältä).
  2. Aseta tekstitykset pois päältä katsoessasi englanninkielisiä sarjoja tai elokuvia. Välillä kannattaa myös asettaa tekstitykset englanninkieliseksi; näin voit helposti kasvattaa sanastoasi.
  3. Jos tunnet natiiveja tai muuten vain mielellään englantia puhuvia henkilöitä, pyri keskustelemaan heidän kanssaan mahdollisimman paljon vaikkapa puhelimitse tai kahvikupposen äärellä.
  4. Puhu välillä perheenjäsenillesi ja läheisillesi ainoastaan englantia. Tämä voi vaikuttaa hieman oudolta, mutta auttaa sinua varmasti tulevassa kokeessa. Vaikka he vastaisivatkin suomeksi, saat hyvää harjoitusta ja varmuutta puheeseesi.

 

Sitten hieman ohjeita itse pänttäämiseen. Jokaista osioita on hyvä harjoitella eri tavoin, testaavathan ne täysin eri asioita. Kannattaa lähteä liikkeelle Road To IELTS -ohjelman avulla. Löydät sieltä harjoitustehtäviä jokaista osiota varten. Lisäksi ohjelma tarjoaa kaksi ilmaista, hieman supistettua (luetun ymmärtäminen + kuullun ymmärtäminen + kirjoittaminen) harjoituskoetta, mutta kehottaisin tekemään ne vasta viimeisillä viikoilla ennen varsinaista IELTS-testiä – näin sinulla on hyvä tuntuma ja rutiini siihen, miten koe etenee osiosta toiseen. Ohjelman ilmaisversiolla pääsee pitkälle, enkä suosittele kokoversion ostamista (kuukauden käyttö maksaa suolaiset $49.99).

Road To IELTS
Road To IELTS

 

Kuullun ymmärtämistä varten voit ensinnäkin harjoitella (yllä mainitulla tavalla) seuraamalla englanninkielisiä sarjoja ja elokuvia ilman tekstityksiä. Lisäksi netistä löytyy sivustoja, joissa voit kuunnella äänitteitä keskusteluista, haastatteluista, esitelmistä ja muista puhetilanteista eri aksenteilla, nopeuksilla ja sanastoilla. Tutustu seuraaviin:

Luetun ymmärtämistä varten ohje on simppeli: lue mahdollisimman paljon englanninkielistä materiaalia. Osta sinua kiinnostavat kirjat englanninkielisinä, lue lehtiartikkeleita (Harvard Business Review, The Economist, The Guardian, Times) ja seuraa maailman tapahtumia englanninkielisiltä uutissivustoilta (CNNYahoo! News). Tee näistä osa päivittäisiä rituaalejasi: aamukahvin kanssa CNN, lounastauolla The Economist, töiden/opiskelun jälkeen rentoutuminen englanninkielisen kirjan kanssa.

Vaihtele lukutyyliäsi: pyri välillä ymmärtämään tekstin jokainen sana ja toisinaan keskity ainoastaan tekstin silmäilyyn ja kokonaiskuvan hahmottamiseen. Käytä yliviivausta vaikeiden lauseiden ja uusien sanojen merkitsemiseen sekä kirjoittele kursailematta muistiinpanoja lehtien sivuille.

Kirjoittamista varten kannustan perehtymään asioihin, joita kokeen tarkastajat odottavat vastauksistasi löytyvän. Itse esimerkiksi kirjoittelin ensimmäisissä harjoituskokeissa analyyseja ja päätelmiä tehtävän 1 kaavioista, vaikka tarkoituksena on ainoastaan selittää tylsän yksinkertaisesti kaavion sisältö.

Hyviä videoita tätä varten löytyy English Lessons with Adam -kanavalta Youtubesta:

Kirjoitusosiossa myös ajankäyttö on tärkeää. Road To IELTS -ohjelmasta löytyvät harjoituskokeet antavat hyvän käsityksen kirjoitustahdista, jota osiossa vaaditaan. Ajankäytöstä tarkemmin tietoa alla.

Puhuminen paranee puhumalla. Heitä siis suomalainen jurous romukoppaan ja puhu ujostelematta englantia perheenjäsenille, ystäville, puolitutuille ja englantia taitaville tuntemattomille! Pyydä myös jotakuta simuloimaan puhetesti kanssasi:

Tehtäväkortti puhetestiin
Esimerkki tehtäväkortista
  1. Parisi kirjoittaa sinulle tehtäväkortin, jossa kerrotaan puheenaihe ja muutama yksityiskohta, joita puheessa tulisi käsitellä
  2. Parisi käynnistää ajanoton, jonka jälkeen sinulla on minuutti aikaa kirjoitella muistiinpanoja.
  3. Tämän jälkeen kellottakaa puheesi, jonka tulisi olla 1-2 minuutin pituinen.

Voitte myös suorittaa koko puhetestin yllä mainitulla tavalla, eli mukaan voi lisätä kyselyosion (4-5min) ja jatkokysymykset (4-5min).

Sanastoa voit treenata esimerkiksi Rawdon Wyattin ”Check your English vocabulary for IELTS” -harjoituskirjan avulla. Kirjassa käydään läpi tärkeitä sanoja ja fraaseja eri elämänalueilta, kuten työntekoon, ruokaan, opiskeluun ja urheiluun liittyvää sanastoa. Jotta tällainen tehtävien kautta opiskelu olisi tehokasta, tulisi sinun 1) kirjoittaa sinulle entuudestaan tuntemattomia sanoja ylös esimerkiksi vihkoon, 2) pyrkiä käyttämään niitä puhuessasi ja 3) palauttaa ne mieleen aika ajoin.

Ajankäyttö kokeessa

Kuullun ymmärtäminen

  • Heti kuuntelun alussa äänitteellä annetaan esimerkki tehtävästä ja sen täytöstä. Tämä aika kannattaa mieluummin käyttää ensimmäiseen tehtävään paneutumiseen. Äänitteen antamat ohjeet ovat samat harjoituskokeessa ja varsinaisessa kokeessa, joten harjoituskokeiden tekeminen on tämänkin vuoksi tärkeää: tehtyäsi ne, tiedät missä kohdissa äänitettä voit ohittaa ohjeiden kuuntelun ja tutkailla sen sijaan seuraavaa tehtävää.
  • Kuuntelussa on neljä osiota. Jokaisen osion jälkeen sinulla on 30 sekuntia aikaa tarkistaa vastauksesi. Käytä myös tämä aika seuraavan tehtävän läpilukuun – kuuntelutehtävissä harvoin on mitään tarkastettavaa, koska et voi mitenkään muistaa jo kuulemaasi täydellisesti.

Luetun ymmärtäminen

  • Tehtävissä, joissa otsikoita tai väittämiä tulee yhdistää tekstikappaleisiin/-kokonaisuuksiin, säästät aikaa lukemalla kappaleista ainoastaan niiden ensimmäisen ja viimeisen lauseen. Yleensä tämä riittää kertomaan, mistä kappaleessa on kyse.
  • Otsikoiden yhdistely teksteihin voi aiheuttaa paniikinomaista kiireen tunnetta ja jotkut suosivat näiden tehtävien tekemistä viimeisenä.
  • Tarkoituksena ei ole lukea tekstejä tarkasti sanasta sanaan, vaan silmäilyn avulla etsiä avainsanoja sekä hahmottaa kokonaisuuksia.

Kirjoittaminen

  • Tee ensin tehtävä 2 ja vasta sen jälkeen tehtävä 1. Tehtävästä 2 on kerättävissä tuplasti pisteitä tehtävään 1 verrattuna.
  • Tekstin suunnittelu ei ole pakollista; osalla se vauhdittaa kirjoittamista, osalla se taas voi jäädyttää koko kirjoitusprosessin. Kokeile suorittaa harjoituskokeiden kirjoitusosiot sekä suunnitelman kanssa että ilman sitä ja päätä tämän jälkeen, miten aiot lähestyä osiota varsinaisessa kokeessa.
  • Opettele tunnistamaan kirjoituksiesi sanamäärä niiden pituuden perusteella. Säästät aikaa, kun sinun ei tarvitse erikseen laskea tekstiesi sanamäärää.
  • Opettele teksteillesi valmis rakenne, jota sovellat kokeessa. Esimerkiksi tehtävässä 1 rakenne tulisi olla suurin piirtein seuraava:
  1. 1-3 lauseen johdanto
  2. 1-2 kappaletta, joissa selität kaavion/kaavioiden sisällön
  3. (Loppulausahdus)

Ohjeet tehtävän 1 rakenteeseen täältä.

Puhekoe

  • Tehdessäsi muistiinpanoja puhettasi varten (puhekokeen osa 2), käytä ainoastaan ranskalaisia viivoja ja avainsanoja. Minuutti on lyhyt aika muistiinpanojen kirjoittamiselle.
  • Älä panikoi, vaikka puheesi loppuisi lyhyeen. Sinun ei tarvitse puhua kahta minuuttia, vaan voit hyvin lopettaa puheen kun sinulla ei enää riitä kerrottavaa. Kokeen vastaanottaja esittää kyllä jatkokysymyksiä.

Missä testin voi suorittaa ja mitä se maksaa?

Suomessa IELTS-testejä järjestää FINNBRIT. FINNBRIT toimii yhteistyössä Eiran Aikuislukion kanssa ja Helsingin IELTS-testit suoritetaan osoitteessa Iso Roobertinkatu 20 – 22. Jos kokelas saa kutsun puheosioon ennen varsinaista koetta, suoritetaan se FINNBRITin toimistolla, osoitteessa Fredrikinkatu 20 A 9.

Vuonna 2015 testin hinta oli vielä 230€, mutta vuodelle 2016 hintaa nostettiin viidellä eurolla ja hinta on nykyään siis 235€. Ennen koetta kokelas saa valita viisi organisaatiota (yliopistoa), joihin hänen IELTS-tuloksensa lähetetään kokeen jälkeen joko sähköpostilla tai perinteisellä kirjekuorella. Ylimääräisistä kohteista joutuu pulittamaan 10€/kohde. Allekirjoittaneella hakukohteita oli yhteensä kuusi kappaletta, joten testin kokonaishinnaksi tuli 245€.

Koepäivä

Sinua pyydetään saapumaan koealueelle viimeistään klo 8.45, ovien avautuessa klo 8.15. Koe alkaa kuitenkin vasta aikaisintaan klo 10 ja yleensä se aloitetaan sitäkin myöhemmin. Tämä johtuu tavasta, jolla kokelaat saatetaan koesaleihin. Ensinnäkin kaikki odottavat koealueen aulassa klo 8.45 asti, jolloin kokelaita aletaan päästämään sisään henkilöllisyystarkastusta ja tavaroiden varastointia varten kymmenen hengen ryhmissä. Jokaisen ryhmän ”käsittelyssä” menee noin kymmenen minuuttia, joten itse kukin voi siitä laskea, kuinka kauan menee yli 50-henkisen ryhmän organisoinnissa ja tarkastuksessa.

Päästessäsi koesaliin (itse olin tähän mennessä jonottanut reilun tunnin verran), sinut ohjataan istumaan nimelläsi varustettuun pöytään. Koesalissa kaikenlainen kommunikointi on kielletty, joten odotusaika (jälleen jopa tunti) kokeen alkamiseen voi tuntua hyvinkin pitkältä.

Kokeen alkaessa FINNBRITin työntekijät kertovat kokeen säännöistä ja sen kulusta. Lyhyehkön slideshown jälkeen kokelaille jaetaan vastauspaperit, joihin täytetään kokelaan tiedot työntekijöiden tarkan ohjeistuksen mukaisesti. Tämän jälkeen koe pian alkaakin ja kuuntelu, lukeminen ja kirjoittaminen seuraavat yhdessä pötkössä. Aikaa kuluu hieman alle kolme tuntia, jonka jälkeen työntekijät kertovat puheosion sijoittuvan aikavälille klo 14-18. Tämä siis tietenkin siinä tapauksessa, ettet ole suorittanut puhekoetta jo aiemmin.

Tässä vielä tiivistettynä kokeen aikataulu:

Aikataulu, IELTS

Varsinainen koe on ja sen osiot ovat aikatalussa boldattuna.

 

 

Hyödyllisiä linkkejä IELTS-kokelaalle

  • IELTS FAQs – vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin (englanniksi).
  • Road To IELTS – käyttäjätunnukset tähän mahtavaan palveluun saa kokeeseen ilmoittautumisen yhteydessä.
  • English Lessons with Adam – videoita IELTS-testiin valmistautumisesta, erilaisista tehtävätyypeistä ja vastaustekniikoista.
  • Learn English with Emma – lisää videoita, sivuten jälleen yllä olevia aiheita.
  • Take IELTS – British Councilin oma sivu IELTS-kokelaiden avuksi.
  • Good Luck IELTS – esimerkkikysymyksiä puhetestiin – sivustolla myös harjoitteita muihin osioihin.

Tulokset

FINNBRIT – ja IELTS-testien järjestäjät yleisemminkin – ovat hyvin täsmällisiä niin koepäivän aikana kuin sen jälkeenkin. Testin tulokset ovat aina nähtävissä 13 päivää testin suorittamisen jälkeen. Tulokset löytyvät kokelaan IELTS-tietosivulta (jonka tunnukset kokelas saa heti maksettuaan kokeen osallistumismaksun) ja lisäksi ne lähetetään postitse ilmoitettuun osoitteeseen.

Kuten yllä mainittiinkin, FINNBRIT lähettää tulokset viidelle instituutiolle/organisaatiolle, jotka kokelas on valinnut ennen kokeen suorittamista. Omia tietojasi ja instituutioita on myös mahdollista vaihtaa ja lisäillä British Councilin ylläpitämässä rekisteröitymisjärjestelmässä.Online registration system

Helpointa on kuitenkin hoitaa kaikki muutokset tietoihisi lähettämällä sähköpostia suoraan FINNBRITille, osoitteeseen ielts@finnbrit.fi .

Jos haluat lähettää tuloksesi useammalle kuin viidelle instituutiolle, maksaa tämä 10€/ylimääräinen lähetys. Halvempi ratkaisu on odottaa, että testituloksesi saapuvat postissa ja sen jälkeen skannata kyseinen, A4-kokoinen asiakirja. Tätä PDF-versiota voit sitten ilmaiseksi lähetellä ylimääräisiin instituutioihin.

 

Onnea kokeeseen!

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua saamaan haluamasi huipputuloksen IELTS-testistä. IELTS ei ole vaikea koe, kunhan siihen jaksaa hieman valmistautua. Varsinkin kokeen eteneminen osiosta toiseen ja tehokas ajankäyttö kokeen aikana ovat asioita, jotka on hyvä opetella perusteellisesti. Jäitä hattuun vaan ja menestymään!


 

Jos jokin jäi vielä askarruttamaan, jätä kysymys kommentteihin. Autan mielelläni! Voit myös ottaa minuun suoraan yhteyttä tästä.

 

Seuraa blogia Bloglovinissa!